Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3118 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Mjölk 4.0 dl 8%
Jäst blå färsk till matbröd 10.0 gram 0%
Smör el. margarin 100.0 gram 23%
Vetemjöl 3.0 dl 20%
Tillbehör:
Vispgrädde 3.0 dl 35%
Sylt 2.0 dl 14%
Bär färska 0%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 40 min )
- Smet: Värm halva mängden mjölk till 37ºC (fingervarmt).
- Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och vispa till jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.
- Låt jäsa i rumstemperatur minst 30 minuter.
- Smält matfett försiktigt det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör. Rör ner det avsvalnade smöret i smeten.
- Tillbehör: Vispa grädde och andra tillbehör.
- Grädda: Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med matfett första gången. Rör försiktigt om i smeten mellan gräddningarna.
- Häll på knappt 1 dl smet. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera: Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, sylt eller bär.
Kockens kommentar
Våfflor med jäst är frasiga även sedan de kallnat, men tar längre tid att tillaga än bakpulvervåfflor som bör ätas nygräddade (se recept > Klassiska våfflor med bakpulver). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Klassiska våfflor med jäst
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan