Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3146 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör normalsaltat 100.0 gram 23%
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 8%
Vetemjöl 3.0 dl 20%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Kardemumma mald 1.0 msk 0%
Tillval:
Vispgrädde 3.0 dl 34%
Sylt 2.0 dl 13%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Smet: Smält smör och låt det svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken under omrörning till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken och smöret.
- Tillbehör: Vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp ett våffeljärn. Smörj med smör första gången.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun.
- Lägg över på galler och grädda nästa.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde och sylt.
Kockens kommentar
Detta är klassiska våfflor med tillsats av kummin vilket ger julsmak. Sådana våfflor måste ätas nygräddade, för de mjuknar när de kallnar. Vill man ha våfflor som är krispiga även när de kallnat använder man jäst i stället för bakpulver (se recept > Klassiska våfflor med jäst). Läs mer > Så lagas våfflor.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Frasvåfflor med kardemumma
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Ličge
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan