Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 239

Kcal / portion: 62

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2499 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 15%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 50.0 gram 15%
Vetemjöl 3.0 dl 25%
Vatten 2.0 dl 0%
Vispgrädde 3.0 dl 43%
Kanel mald 2.0 tsk 0%
Tillbehör:
Äpple utan skal 4.0 styck 10%
Calvados 8.0 cl 7%
Kanel mald 0%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > 1.0 styck Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Smet: Smält smör försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
- Vispa ihop mjöl och vatten till jämn smet. Tillsätt smöret.
- Hårdvispa grädde. Rör ner den försiktigt i smeten.
- Tillbehör: Skala äpplena, ta ur kärnhus och skiva. Värm smör i panna på medelshög värme. Lägg i äppelskivorna och stek dem i 5-10 minuter. Tillsätt Calvadosen efter halva tiden och pudra samtidigt med kanel.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut något. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet. Ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna våfflorna med lite florsocker. Servera med calvadosäpplen och steksky.
Kockens kommentar
Smör ingår vanligtvis som ingrediens, men gräddvåfflor kan lagas utan vilket framgår av de klassiska kokböckerna Vår Kokbok och Rutiga Kokboken. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Altertiva våfflor
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Gräddvåfflor med calvadosäpplen
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan