Belgiska liegevåfflor  - Gaufres de Liège

Foto: Krampouz

Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège

Lägg till ingredienser

Antal små: 16

Mjölk

2.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Vetemjöl

8.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

0.8 

dl

el. farinsocker

 

 

Smör

300.0 

gram

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljsocker

 

 

Kanel

 

 

Florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 397

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 8

Recept: 4429 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 24%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 70 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 2.0 dl 3%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Vetemjöl 8.0 dl 38%

Ägg 2.0 styck 3%

Strösocker 0.8 dl 6%

el. farinsocker 0%

Smör 300.0 gram 49%

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljsocker 0%

Kanel 0%

Florsocker 0%

 

Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > Äts ej

Tillagning (1 tim + 45 min )

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Värm mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölken.
  3. Tillsätt mjöl, ägg och socker, samt eventuella smakämnen. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Blanda väl i maskin eller för hand till en elastisk deg. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda in det väl. Massan liknar nu mer en lös, kladdig bröddeg än en trög­flytande våffeldeg.
  4. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter till dubbel storlek.
  5. Blanda ner pärlsocker med händerna. Rulla stora bullar. Låt vila i 15 minuter. Sätt på våffeljärnet.
  6. Grädda: Pensla laggen med matfett första gången. Lägg in bullen i våffeljärnet och stäng. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
  7. Lägg över på galler, ej på varandra.
  8. Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker.

Se receptet på film via länk på sida > Så lags våfflor.

Kockens kommentar

 Liegevåffla är en variant av belgiska våfflor känd redan på 1700-talet. Den skiljer sig från Bryssel­våffla bland annat för att man använder pärlsocker i stället för vanligt socker. Pärlsockret tillsätts straxt före tillagning för att pärlorna skall behålla formen och ge knastriga våfflor. Liegevåfflan är en ganska stabbig våffla, medan brysselvarianten är luftig och krispig (se recept > Brysselvåfflor). Traditionellt bakas liegevåfflor i oregel­bunden form utan hörn. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagning av liegevåfflor.

Alternativ

Belgiska brysselvåfflor

Äggvåfflor

Gräddvåfflor

Fler recept inom Våfflor

Liknande recept som Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège