Svenska äggvåfflor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svenska äggvåfflor

Lägg till ingredienser

Antal våfflor: 8

Smör el. margarin

100.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Mjölk

5.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Matfett till stekning

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Sylt

2.0 

dl

Florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

 

 

Om Cajsa Warg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 441

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3532 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 16%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 174 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 100.0 gram 21%

Vetemjöl 4.0 dl 24%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Mjölk 5.0 dl 8%

Ägg 2.0 styck 4%

Matfett till stekning 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 3.0 dl 31%

Sylt 2.0 dl 12%

Florsocker 0%

 

Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > Äts ej

Om Cajsa Warg > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Smet: Smält smör försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna, men snabbkyl inte hett smör.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt till en jämn smet. Vispa ner ägg, matfett och resterande mjölk. Smeten skall vara tjockflytande. Låt helst smeten vila i kylskåpeten stund, helst 30 minuter eller mer.
  3. Tillbehör: Vispa grädde.
  4. Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången. Vispa upp smeten mellan omgångarna.
  5. Häll på knappt 1 dl smet och bred ut något. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
  6. Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet. Ej på varandra.
  7. Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde och sylt.

 

Kockens kommentar

En variant på äggvåfflor är så kallade  belgiska våfflor. Formmässigt är de fyrkantiga och högre. Det finns två varianter, Bryssel- och Liegevåfflor. Se recept via länk nedan. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor 1755: Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda. Läs mer > Om Cajsa Warg.

Alternativ

Klassiska våfflor med jäst

Klassiska våfflor med bakpulver

Gräddvåfflor

Brysselvåfflor

Liegevåfflor

Fler recept inom Våfflor

Liknande recept som Svenska äggvåfflor