Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 428
 
    
                Kcal / portion: 279
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 8932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 29%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 375.0 gram 15%
eller 6.2 dl %
Standardmjölk (röd) 2.0 dl 1%
Jäst färsk 25.0 gram 0%
Strösocker 0.5 dl 2%
Smör mjukt 50.0 gram 4%
Ägg 1.0 styck 1%
Smör kallt 375.0 gram 31%
Degsporre > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Marcipanremonce:
Strösocker 0.5 dl 2%
Smör mjukt 50.0 gram 4%
Mandelmassa färdig 50.0 gram 3%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Grädde (el. mjölk) 1.0 msk 1%
Strösocker 0%
Sötmandel hackad 1.0 dl 3%
Kräm:
Ägg 2.0 styck 1%
Strösocker 2.0 dl 9%
Grädde 3.5 dl 14%
el. vetemjöl 0%
Maizena ljus 2.0 tsk 0%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Alternativ:
Sylt 0%
Glasyr:
Florsocker 3.0 dl 8%
Vatten 0%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim 10 min )
Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.
- Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.
 1 sats räcker till 32 bröd. Baka inte en mindre sats om färre bröd önskas. Dela i stället utkavlad deg (ej vikt deg) i två bitar (à 16 bröd) eller fyra (à 8 bröd). Deg som inte behövs sparas 1-2 dagar i kylskåp eller fryses i 2-3 månader.
Spandauer (halv sats, 2 plåtar = 16 bröd):
- Remonse (marsipankräm): Smula eller riv marsipan i en bunke. Blanda med rumsvarmt smör och socker till en jämn smet. Knåda/masera degen en stund så att sockret löser upp sig i smöret.
- Vaniljkräm: Blanda ut mjölet med lite grädde i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och värm på. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.
- Spandauer: Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred. Dela i längder i rutor 10x10 cm med vass kniv eller degsporre.
- Lägg en rågad tesked remonce i mitten på varje ruta. Vik in deghörnen in mot mitten på remonce och tryck till ordentligt så att de fastnar. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (8 st/plåt).
- Garnering: Vispa samman ägg och grädde/mjölk och pensla bröden. Tryck gärna till flikarna en extra gång med tummarna. Lägg en rågad tesked vaniljkräm i mitten eller sylt. Strö över socker. Garnera med hackad mandel eller nötter. Låt jäsa i ½ till 1 timme på svalt ställe så att inte smöret blir rinnigt.
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Grädda 20-25 minuter.
- Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en halvtimme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.
Kockens kommentar
Spandauer liksom wienerbröd har sitt ursprung från Danmark. Spandauer namngivet efter det välkända fängelset i stadsdelen Spandau i Berlin. Brödet uppvikning av de fyra hörnen ansågs likna fängelsets 4 hörntorn och att krämen spärrades in av tornen. Läs mer > Om smördegsbakelser. 
Wienerbrödsdeg är en variant av smördeg med jäst och behöver därför jäsas liknande vetedeg (Läs mer > Om smördeg). "Svenska wienerbröd" bakas på lite annorlunda sätt och med margarin i stället för smör. Se dito recept.
Tillhörande recept
Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤
Liknande recept som Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
- 
                
                    Klassisk wienerbrödsdeg, wienerdeg, wienerbrødsdejTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdegTid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pâte croissant, croissantdegTid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Remonce, smörkräm till danska wienerbrödTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängdTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svenska wienerbrödTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Croissants, pains au chocolateTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Wienerkammar (kammar)Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    