Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 397

GBR (GI) / port: 15
Recept: 1589 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 0%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor råa 12.0 st stora 35%
Salt 0%
Sås:
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Citrongräs hackad 1.0 tsk 0%
Honung flytande 1.0 msk 4%
Asiatisk fisksås } 2.0 msk 1%
Sojasås 1.0 msk 1%
Ingefära mald 1.0 tsk 1%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 56%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut räkorna och låt dem bli rumsvarma.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Skala räkstjärtarna. Klipp med sax. Det går lika bra att grilla oskalade, men är kladdigare och svårare att äta.
- Sås: Skala och finhacka lschalottenök.
Hacka citrongräs. Blanda alla ingredienser. - Grilla jätteräkorna under lock cirka 5 minuter per sida beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt. Utan lock = längre tid.
- Servera med ris och sås till.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor. Dessa odlas i mangroveträsken som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Räkorna är även förorenade med kemikalier etc. Fråga i stället efter vildfångad.
ALTERNATIV
Fler recept inom Skaldjurstips Simonsig Chrardonnay & Meerlust Chardonnay
Liknande recept som Grillade jätteräkor med thaisås
-
Toast Skagen (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rotfruktsgryta med gambas (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Västerbottengratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Räk- och ädelostpaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Halstrade tigerräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan