Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 486

GBR (GI) / port: 16
Recept: 1946 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tigerräkor kokta 500.0 gram 14%
Gul lök 1.0 styck 3%
Kabanoss 2.0 styck 15%
Stjälkselleri 4.0 stjälkar 1%
Hollandaisesås hemlagad 4.0 msk 17%
Salt 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 46%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Djufrysta räkor tinas och okokta räkor kokas några minuter tills de är röda. Det finns färdigkokta och djupfrysta att köpa i handeln.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Skala och hacka lök. Fräs löken i lite matfett på medelvärme några minuter i en panna, tills löken mjuknat.
- Skär under tiden kabanos och celleri i tunna skivor. Tillsätt dem i pannan och höj temperaturen något. Låt steka cirka 5 minuter tills allt är ordentligt varmt. Smaka av med kajennpeppar och salt.
- Tillsätt hollandaise i pannan och lägg i räkorna. Låt bli varmt, men inte mer. Räkorna blir sega av för mycket värme.
Kockens kommentar
Arcadian var en stad i norra Canada som befolkades av fransmän. I mitten på 1700-talet drevs de bort av engelsmän, varvid vissa flyttade till Louisiana (New Orleans) i södra USA och skapade senare det s.k. Cajunköket (se vidare i Gastro).
ALTERNATIV
Fler recept inom Skaldjurstips till Simonsig Chenin Blanc
Liknande recept som Arcadian shrimps
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jätteräkor med ingefära och chili (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skaldjurslasagne
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkfyllda avokados (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Musslor i vinäger (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan