Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 494

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1974 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 16.0 styck 25%
Frityrolja till fritering 5.0 dl 20%
Salt 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 45%
Chilisås tomat 2.0 dl 9%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Tina räkorna om frysta, samt skala dem.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Hetta upp olja i fritös (eller i en gryta) till ca 160°C.
- Sänk ner tigerräkorna i oljan. De är klara när de flyter upp till ytan, eller när de är röda (efter ca 2 minuter). Lossa med slev om de kletat fast i gallret.
- Salta lätt och servera med chilisås att doppa i.
Kockens kommentar
Dessa räkor är friterade utan frityrsmet. Önskas sådan kan man antingen enkelpanera (doppa i lättvispat ägg och sedan i mjöl+kryddor), eller dubbelpanera (doppa i mjöl+kryddor, sedan i lättvispat ägg och sedan i ströbröd) innan fritering.
ALTERNATIV
Fler recept inom Skaldjurstips till Simonsig Chenin Blanc
Liknande recept som Friterade gambas med chilisås
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jätteräkor med ingefära och chili (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skaldjurslasagne
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkfyllda avokados (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Musslor i vinäger (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan