Färdig chilipasta, currypasta

Färdig chilipasta, currypasta

Chilipasta är en slags chilisås men med fastare konsistens. Ingredienserna är likartade med chilifrukt, lök, vitlök, tomatpuré och kryddor. Det finns röd och grön, mild och het chilipasta. Utbudet av chilipasta är inte stort i svenska butiker, eftersom den ofta är utbytbar mot chilisås eller mot vad som benämns currypasta. En klassiker är Chipotle paste (chipotle = torkad och rökt jalapeno). Klassiska är också de mycket starka/heta Sambal oelek och dess rökta kusin sambal badjak från Indonesien. Läs mer > Om chilisåser.

Currypasta är inte en pasta smaksatt med engelsk curry, utan kryddstarka pastor av sydostasiatiskt slag. Där är "curry" ett samlingsnamn för kryddstarka maträtter av alla de slag (läs mer > Curry). Den currypasta som finns i svenska butiker är av asiatiskt slag, innehållande typiska asiatiska kryddor som galangal, ingefära, koriander, citrongräs, kaffir, garam masala och liknande. Smakvarianterna är många. Sällan matolja eller tomater, men det förekommer. Currypasta är vanligen stark/het, ibland mild. Het currypasta innehåller chili och är snarlik chilipasta. Det finns röd (= röd chili) och grön (= grön chili). Det finns också gul pasta, som brukar vara mildare. "Blöt" (flytande) currypasta är vanligt i Sydostasien, varav det blöta består av buljong eller sås med kokosmjölk, yoghurt och liknande. Kallas också "cooking sauce" för att det är så den används. Läs mer > Om chilisåser.

Chunky pasta sauce = tjock pastasås, kryddstark eller mild.


SÅ ANVÄNDS CHILI- OCH CURRYPASTA

Pastorna används som smaksättare och är vanliga i mexikansk och asiatisk matlagning. De kan användas direkt i grytor eller som "doppkrydda" vid sidan av till allehanda risrätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer

Curry

Om chilipasta

Recept med Färdig chilipasta, currypasta

Det finns 163 recept med Färdig chilipasta, currypasta