Tomatsåser är krossade, mosade eller mixade tomater som smaksatts med kryddor, bladgrönsaker med mera. De kan vara lätt- eller tjockflytande. Mest känd och använd är ketchup (se eget avsnitt). Såsen kan till övervägande del bestå av tomater, eller som del i andra vita eller ljusa såser. Tomatsås eller tomatpuré som smaksättare används till exempel i choronsås (béarnaise med tomatsmak, se dito recept). Tomatsås är oumbärlig till pasta och pizza. Läs mer > Om tomatsåser.
I handeln förekommer färdiglagade tomatsåser, varav "pastasås" och "pizzasås" är vanligast.
SÅ ANVÄNDS TOMATSÅSER
Tomatsåser används som tillbehör till mat till exempel pasta, i köttfärssåser, gratänger och på pizza.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer
Recept med Färdiga tomatsåser
Det finns 38 recept med Färdiga tomatsåser
-
Minipajer med kryddig färs
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Zucchinipasta med kycklingfärs (LCHF)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pizza al paprica
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Norrlandspizza
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gnocchi al granchio, pastagnocchi med krabba
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Halloween pan pizza i långpanna
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grönpepparpizza med kronärtskocka
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tunnbrödscastello
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Quesadilla med salami och ost (plockmat)
Tid: 12 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan