Färdiga chilisåser

Färdiga chilisåser

Chilisåser är tomatsåser med mer eller mindre inblandning av chilipeppar. Chilipepparsåser består av spanskpeppar (chilifrukt) och kryddor utan tomat. Andelen spanskpeppar avgör styrkan/hettan i såserna, som kan indelas i tre nivåer, mild, het och mycket het (chilipepparsås). Dessutom finns het-söta såser, speciellt använd i asiatisk kokkonst. Det finns tacosås likvärdig med chilisås, men också så kallad chunky salsa (eng. "bastant, stadig sås") som är en tjockare chilisås gränsande till pasta, avsedd för tacos, burritos och enchiladas. Man skiljer på mild, medium och hot. Dessutom extra tjock sådan (eng. Thick´n chunky salsa). Både "tacosåser" och "chunky salsas" säljs i svenska butiker. Läs mer > Om chilisåser.

  • (Mild) chilisås (eng. chili sauce) är en lite kryddigare och mindre söt variant av tomatketchup och består av tomater, ättika, socker, salt och lök, samt kryddor som chilipeppar, selleri och kanel. Till skillnad från ketchup är tomat­kärnorna oftast kvar. Ibland kallas mild chilisås för "original" för att skilja den åt från den heta varianten. Det finns också grön chilisås som är kryddstarkare.
  • Het chilisås (eng. hot chili sauce) har samma ingredienssammansättning, men är till skillnad från mild chilisås starkt smakande med tydlig hetta. Svenska produkter är ofta mildare än deras utländska motsvarigheter.  
  • Chilipepparsåser (eng. hot pepper sauce, "pepper" = chilifrukt) består enbart av chilipepparfrukt och kryddor, vilket ger mycket stark hetta. Klassikern är Tabasco. Det finns röd och grön (av jalapeno). 
  • Het-söt chilisås (eng. hot and sweet chili sauce) är kryddiga, mycket söta såser, klassiska i asiatisk mat. Innehålla tomater, chilipeppar, lök, vitlök, socker, vinäger, olika juicer, kanel, salt med mera. Är såsen huvudsakligen söt kallas den söt chilisås (sweet chili sauce). Thai chili sauce är en sådan mycket söt sås med ringa hetta.


SÅ ANVÄNDS CHILISÅSER

Chilisåser: Milda används som vanlig tomatketchup i matlagning när man vill ha lite mer karaktär på smaken.
Heta chilisåser används som smaksättare till kryddstarkare mat. Tacosåser är främst avsedda att användas till mexikansk mat, såsom tacos, buritos och tortillas, men passar även som fyllig sås till bland annat hamburgare, grytor, stekt kött och köttfärsrätter.

Chilipepparsåser som Tabasco används som smaktillsats i maträtter och drinkar, till exempel Bloody Mary. Fungerar som ersättare för chilifrukt i mat.

Het-söta chilisåser används ofta till wokad, friterad eller grillad fisk-, skaldjurs- och kycklingrätt. Såserna är också god som smaksättare i grytor och såser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Om chilisåser

Recept med Färdiga chilisåser

Det finns 110 recept med Färdiga chilisåser