Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 985

GBR (GI) / port: 34
Recept: 3942 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Mjölk 2.5 dl 4%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Ägg 2.0 styck 3%
Vetemjöl 10.0 dl 54%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Nötfärs 400.0 gram 18%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Tomatpuré konserv 3.0 msk 1%
Blekselleri 1.0 stjälk 0%
Vatten som kokas bort 1.0 dl 0%
Olivolja till stekning 2.0 msk 6%
Tillbehör:
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Värm mjölk med smör fingervarmt (37ºC). Smula jäst i en bunke. Häll mjölksmöret över och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg och mjöl lite i taget. Knåda till smidig deg. I degblandare cirka 8 minuter. Täck med duk och låt jäsa i 1 timme.
- Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. Skiva selleri. Fräs lök och vitlök i olja utan att bränna.
- Tillsätt köttfärs. Stek tills färsen har fått färg. Tillsätt vatten och tomatpure. Rör tills allt är blandat. Salta och peppra. Låt koka tills allt vatten har avdunstat. Fyllningen skall vara torr.
- Förbered sallad.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen. Ta ut cirklar med hjälp av en assiett. Eller dela degen i bullar som kavlas ut till cirklar.
- Lägg en klick fyllning i mitten av varje cirkel. Lägg på selleri. Lyft upp ena kanten och vik över till en halvmåne. Tryck ihop kanterna med piggarna på en gaffel. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.
- Vispa ut ägg med en gaffel i en kopp. Pensla pirogerna med ägget.
- Grädda cirka 25 minuter.
- Servera med en sallad.
Kockens kommentar
Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger.Jämför
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Köttfärspiroger
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan