Blomkåls- och broccoligratäng

Blomkåls- och broccoligratäng

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

kilo

Broccoli färsk

500.0 

gram

Purjolök

1.0 

styck

Margarin fast

3.0 

msk

Vetemjöl

6.0 

msk

Mjölk

7.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Peppar

1.0 

krm

Riven ost

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 72

Kcal / portion: 399

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1596 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 557 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 kilo 12%

Broccoli färsk 500.0 gram 10%

Purjolök 1.0 styck 4%

Margarin fast 3.0 msk 18%

Vetemjöl 6.0 msk 12%

Mjölk 7.0 dl 26%

Salt 1.0 tsk 0%

Peppar 1.0 krm 0%

Riven ost 2.0 dl 18%

Skapat av: vinca

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
  2. Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i några minuter. Låt grönsakerna rinna av i durkslag innan de läggs i ugnssäker form.
  3. Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka sakta ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar, ta av från plattan och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
  4. Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i 5-10 minuter eller tills gratängen fått lite färg.
    Servera med tunna skivor kassler eller skinka.

Kockens kommentar

Recept från ICA. God även utan tillbehör. Med tillbehör (t.ex skinka, kassler...) ger ett par matskedar dijon- eller annan senap i såsen extra smak.

Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn

Liknande recept som Blomkåls- och broccoligratäng