Blomkåls- och broccoligratäng
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 72
Kcal / portion: 399
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 kilo 12%
Broccoli färsk 500.0 gram 10%
Purjolök 1.0 styck 4%
Margarin fast 3.0 msk 18%
Vetemjöl 6.0 msk 12%
Mjölk 7.0 dl 26%
Salt 1.0 tsk 0%
Peppar 1.0 krm 0%
Riven ost 2.0 dl 18%
Skapat av: vinca
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
- Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i några minuter. Låt grönsakerna rinna av i durkslag innan de läggs i ugnssäker form.
- Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka sakta ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar, ta av från plattan och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
- Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i 5-10 minuter eller tills gratängen fått lite färg.
Servera med tunna skivor kassler eller skinka.
Kockens kommentar
Recept från ICA. God även utan tillbehör. Med tillbehör (t.ex skinka, kassler...) ger ett par matskedar dijon- eller annan senap i såsen extra smak.Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn
Liknande recept som Blomkåls- och broccoligratäng
-
Bakade primörbetor med ansjovissmör
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffranspannkaka med fårost
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Griljerade auberginetournedos
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Mozarellaöverbakade squashbåtar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Pumpalåda med kassler
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesampanerad bönburgare
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Ugnslagad romanesco med kikärter, vegansk lätt måltid
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon