
Kalops
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 580

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2321 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 1.0 kilo 59%
Gul lök 2.0 styck 5%
Morot 2.0 styck 3%
Olivolja till stekning 0.5 msk 2%
Lagerblad 5.0 blad Äts ej
Kryddpeppar hel 16.0 styck Äts ej
Buljongtärning 1.0 styck 1%
Maizena brun 3.0 msk 3%
Potatis kokt 8.0 styck 24%
Rödbetor inlagda 2.0 dl 2%
Tillagning
- Ansa köttet fritt från senor och hinnor och skär det i ca 3-4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta, gärna av gjutjärn. Salta och peppra. Blanda ner morötter och lök. Bryn alltsammans i någon minut.
- Tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna. Lägg i alla kryddor och buljongtärning.
- Sjud på svag värme med locket på i ca 1Ŋ timme. Rör om då och då. Red såsen med maizena (brun)efter egen önskan, ca 3-4 msk.
- Smaka av med salt och vitpeppar innan du serverar tillsammans med potatis och inlagda rödbetor.
Kockens kommentar
Antalet morötter kan med fördel ökas till 4 - 6 st. För en mildare smak kan kryddpepparkornens antal minskas till ex. 10 st.Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Kalops
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan