
Räk och chiligryta (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 631

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2525 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök 1.0 styck 2%
Salladslök 8.0 styck 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Ingefära färsk 2.5 cm 1%
Chilifrukt färsk 1.5 styck 0%
Rapsolja 4.0 msk 18%
Gurkmeja mald 1.0 tsk 0%
Spiskummin mald 1.0 tsk 0%
Currypasta röd } 1.5 tsk 0%
Krossade tomater 1.0 burk 4%
Vatten till gryta 1.5 dl 0%
Grädde 1.5 dl 21%
Koriander färsk 1.0 kruka 0%
Räkor skalade 500.0 gram 21%
Raita
Gurka 1.0 styck 2%
Morot 0.5 styck 1%
Rödlök 1.0 styck 2%
Tomater 2.0 styck 1%
Matlagningsyoghurt 5.0 dl 22%
Spiskummin mald 0.5 tsk 0%
Paprikapulver 0.5 tsk 0%
Koriander färskhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Läs om GB/GBR > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Tillagning
- Skär gurka och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlök. Dela tomater. Ta bort kärnhuset. Hacka fint. Blanda allt med yoghurt.
- Smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Tillsätt koriander. Blanda väl. Låt stå i kylen 1 timme före servering.
- Skala och skiva lök. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Finhacka chili. Hacka koriander.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Stek lök, vitlök, ingefära och chili på låg värme några minuter.
- Tillsätt kryddor och currypasta. Rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen. Låt koka i 10 minuter.
- Tillsätt grädde och koriander efter smak. Sjud ytterligare 5 minuter.
- Lägg i räkor. Smaka av med salt och peppar. Krydda eventuellt mer om du önskar. Garneras med hackad koriander. Servera med raita.
Kockens kommentar
GBR 2 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.Fler recept inom Skaldjursrätter
Liknande recept som Räk och chiligryta (GI-recept)
-
Plateau de fruits de mer, skaldjursplatå
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande skaldjursgryta med lax och rotfrukter
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Seafood breakfast
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skagenpanna
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kräft- och räksallad med blomkål (lätt måltid)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räk och chiligryta (GI-recept)
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: