Räk och chiligryta (GI-recept)

Räk och chiligryta (GI-recept)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gul lök

1.0 

styck

Salladslök

8.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Ingefära färsk

2.5 

cm

Chilifrukt färsk

1.5 

styck

Rapsolja

4.0 

msk

Gurkmeja mald

1.0 

tsk

Spiskummin mald

1.0 

tsk

Currypasta röd }

1.5 

tsk

Krossade tomater

1.0 

burk

Vatten till gryta

1.5 

dl

Grädde

1.5 

dl

Koriander färsk

1.0 

kruka

Räkor skalade

500.0 

gram

Salt och vitpeppar

 

 

 

Raita

 

 

 

Gurka

1.0 

styck

Morot

0.5 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Tomater

2.0 

styck

Matlagningsyoghurt

5.0 

dl

Spiskummin mald

0.5 

tsk

Paprikapulver

0.5 

tsk

Koriander färskhackad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Läs om GI-metoden >

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 631

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2525 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 714 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 1.0 styck 2%

Salladslök 8.0 styck 2%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Ingefära färsk 2.5 cm 1%

Chilifrukt färsk 1.5 styck 0%

Rapsolja 4.0 msk 18%

Gurkmeja mald 1.0 tsk 0%

Spiskummin mald 1.0 tsk 0%

Currypasta röd } 1.5 tsk 0%

Krossade tomater 1.0 burk 4%

Vatten till gryta 1.5 dl 0%

Grädde 1.5 dl 21%

Koriander färsk 1.0 kruka 0%

Räkor skalade 500.0 gram 21%

Salt och vitpeppar 0%

 

Raita 

Gurka 1.0 styck 2%

Morot 0.5 styck 1%

Rödlök 1.0 styck 2%

Tomater 2.0 styck 1%

Matlagningsyoghurt 5.0 dl 22%

Spiskummin mald 0.5 tsk 0%

Paprikapulver 0.5 tsk 0%

Koriander färskhackad 2.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Läs om GI-metoden > Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Kock:

Tillagning

  1. Skär gurka och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlök. Dela tomater. Ta bort kärnhuset. Hacka fint. Blanda allt med yoghurt.
  2. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Tillsätt koriander. Blanda väl. Låt stå i kylen 1 timme före servering.
  3. Skala och skiva lök. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Finhacka chili. Hacka koriander.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek lök, vitlök, ingefära och chili på låg värme några minuter.
  5. Tillsätt kryddor och currypasta. Rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen. Låt koka i 10 minuter.
  6. Tillsätt grädde och koriander efter smak. Sjud ytterligare 5 minuter.
  7. Lägg i räkor. Smaka av med salt och peppar. Krydda eventuellt mer om du önskar. Garneras med hackad koriander. Servera med raita.

Kockens kommentar

GBR 2 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.

Fler recept inom Skaldjursrätter

Liknande recept som Räk och chiligryta (GI-recept)