Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxfilé hel bit

600.0 

gram

Bananschalottenlök

1.0 

styck

Rött vin

2.0 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Matolja till stekning

1.0 

msk

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sallad:

 

Tomater

8.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Olivolja

0.5 

dl

Balsamvinäger röd }

1.0 

msk

Basilika

4.0 

kvistar

 

Potatis:

 

Potatis

12.0 

styck

Schalottenlök

2.0 

styck

Smör till stekning

25.0 

gram

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barbaresco Ovello Vigneto Loreto

Kryddigt rött vin
Pris: 429 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 937

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3748 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 668 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé hel bit 600.0 gram 19%

Bananschalottenlök 1.0 styck 1%

Rött vin 2.0 dl 4%

Smör normalsaltat 100.0 gram 19%

Matolja till stekning 1.0 msk 3%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

 

Sallad:

Tomater 8.0 styck 4%

Rödlök 1.0 styck 2%

Olivolja 0.5 dl 10%

Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%

Basilika 4.0 kvistar 0%

 

Potatis:

Potatis 12.0 styck 22%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Smör till stekning 25.0 gram 5%

Matolja till stekning 2.0 msk 6%

Salt och peppar 0%

Tillagning (35 min )

  1. Sätt ugnen på 120°C.

  2. Skala och hacka schalottenlök. Lägg i en kastrull och häll på vin. Koka in allt vin i löken. Låt svalna.

  3. Vispa upp smör med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt löken. Rulla in i smörpapper till en rulle. Lägg in i kyl.

  4. Skär tomater i klyftor, skiva lök och plocka basilika. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.

  5. Skala och skiva potatis tunt. Skala och skiva schalottenlök. Stek potatis i smör och olja. Efter några minuter tillsätt lök till potatisen.

  6. Banka ut oxfilé lite. Salta och stek i smör och olja till fin färg. Stick in en termometer till mitten av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55°C.

  7. Låt vila i minst 5 minuter, skär sedan upp den i skivor. Servera ev med lite kalvfond. Låt smöret sakta smälta ner över köttet.

Kockens kommentar

Chateaubriand är mittbiten på oxfilé som bankas ut och steks för 2 personer.

Hornudden är en ekologisk odling utanför strängnäs med fantastiska tomater, örter och en massa andra grönsaker odlat med kärlek, leta reda på din lokala favoritodlare. Grönsaker som får kärlek smakar väldigt mycket mer.

Fler recept inom Chateaubriandmeny

Liknande recept som Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise