Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 937

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3748 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 600.0 gram 19%
Bananschalottenlök 1.0 styck 1%
Rött vin 2.0 dl 4%
Smör normalsaltat 100.0 gram 19%
Matolja till stekning 1.0 msk 3%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Sallad:
Tomater 8.0 styck 4%
Rödlök 1.0 styck 2%
Olivolja 0.5 dl 10%
Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%
Basilika 4.0 kvistar 0%
Potatis:
Potatis 12.0 styck 22%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Smör till stekning 25.0 gram 5%
Matolja till stekning 2.0 msk 6%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Sätt ugnen på 120°C.
- Skala och hacka schalottenlök. Lägg i en kastrull och häll på vin. Koka in allt vin i löken. Låt svalna.
- Vispa upp smör med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt löken. Rulla in i smörpapper till en rulle. Lägg in i kyl.
- Skär tomater i klyftor, skiva lök och plocka basilika. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Skala och skiva potatis tunt. Skala och skiva schalottenlök. Stek potatis i smör och olja. Efter några minuter tillsätt lök till potatisen.
- Banka ut oxfilé lite. Salta och stek i smör och olja till fin färg. Stick in en termometer till mitten av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55°C.
- Låt vila i minst 5 minuter, skär sedan upp den i skivor. Servera ev med lite kalvfond. Låt smöret sakta smälta ner över köttet.
Kockens kommentar
Chateaubriand är mittbiten på oxfilé som bankas ut och steks för 2 personer.
Hornudden är en ekologisk odling utanför strängnäs med fantastiska tomater, örter och en massa andra grönsaker odlat med kärlek, leta reda på din lokala favoritodlare. Grönsaker som får kärlek smakar väldigt mycket mer.
Fler recept inom Chateaubriandmeny
Liknande recept som Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad ostkaka med bär och grädde
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan