Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 1104

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4414 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Reninnanlår 800.0 gram 20%
Gratäng:
Potatis 0.5 kilo 8%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Mjölk 2.0 dl 3%
Grädde 2.0 dl 16%
Sås:
Rött vin 6.0 dl 11%
Strösocker 1.5 msk 2%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%
Smör normalsaltat 200.0 gram 33%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Morot 2.0 styck 2%
Broccoli färsk 1.0 huvud 2%
Grön sparris färsk 12.0 styck 1%
Kock: D Gripevall
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Sous-vide: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn i cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.
- Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.
- Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter.
- Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick.
Smaka av med salt. - Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.
- När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.
Kockens kommentar
Sous-vide är en tillagningsmetod som innebär att råvaran eller rätten förseglas i plastförpackning (egentligen vakumförpackad). Därefter tillagas den vid låg värme (ca 60°C) och kyls snabbt av, varefter den kan förvaras i kylskåp i cirka 2 veckor.
PASSAR TILL
Fler recept inom Chateau Valois
Liknande recept som Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerat lamm med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mongolsk lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canton Beef
Tid: 20 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjur med moscylinder & mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: D Gripevall
-
Lammracks med saffranscouscous
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan