Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Reninnanlår

800.0 

gram

Plast- & aluminiumfolie

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Gratäng:

 

Potatis

0.5 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Mjölk

2.0 

dl

Grädde

2.0 

dl

 

Sås:

 

Rött vin

6.0 

dl

Strösocker

1.5 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Matlagningssoja }

2.0 

stänk

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Morot

2.0 

styck

Broccoli färsk

1.0 

huvud

Grön sparris färsk

12.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 1104

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4414 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 719 gram)

Ingredienser

Visa:

Reninnanlår 800.0 gram 20%

Plast- & aluminiumfolie %

Salt och peppar 0%

 

Gratäng:

Potatis 0.5 kilo 8%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Mjölk 2.0 dl 3%

Grädde 2.0 dl 16%

 

Sås:

Rött vin 6.0 dl 11%

Strösocker 1.5 msk 2%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%

Smör normalsaltat 200.0 gram 33%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Morot 2.0 styck 2%

Broccoli färsk 1.0 huvud 2%

Grön sparris färsk 12.0 styck 1%

Tillagning (2 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.

  2. Sous-vide: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn i cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.

  3. Sätt ugnen på 150°C.

  4. Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.

  5. Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.

  6. Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter.

  7. Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick.
    Smaka av med salt.

  8. Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.

  9. När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.  

Kockens kommentar

Sous-vide är en tillagningsmetod som innebär att råvaran eller rätten förseglas i plastför­pack­ning (egentligen vakumförpackad). Därefter tillagas den vid låg värme (ca 60°C) och kyls snabbt av, varefter den kan förvaras i kylskåp i cirka 2 veckor.

PASSAR TILL

Mörk rödvinssås

Fler recept inom Chateau Valois

Liknande recept som Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås