Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskfilé

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Katrinplommon

50.0 

gram

Äpple syrligt

0.5 

styck

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Aubergine

2.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 329

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1317 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 397 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 800.0 gram 62%

Smör till stekning 2.0 msk 15%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Katrinplommon 50.0 gram 10%

Äpple syrligt 0.5 styck 2%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Vatten 1.5 dl 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Aubergine 2.0 styck 11%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Putsa fläskfilé fri från senor. Salta och peppra. Sätt ugn på 175°C.

  2. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Bryn köttet runt om till fin yta. Efterstek i ugn i 10-15 minuter till innertemperatur cirka 67°C. Tag ut köttet och låt vila i 15 minuter.

  3. Skiva aubergin och lägg i ungsäker form. Pensla med olja. Sätt i ugn i ca 30 minuter.

  4. Sås: Skala och kärna ur äpple. Finhacka äpple och katrinplommon. Tillsätt vatten+fond och koka i 10 minuter.

    Mixa med mixerstav. Sila såsen i ett såll. Späd till önskad tjocklek. Värm upp och smaka av med salt och peppar. 

Kockens kommentar

Om auberginen saltas och får vila dras lite av den beska smaken ut. Rödvin ger extra smak till plommonsåsen. Såsen kan också kryddas med ingefärspulver.

Alternativ

Fläskfilé Oscar

Inlindad fläskfilé

Orientalisk fläskfilé

Grillad fläskfilé

Fler recept inom Chateau Valois

Liknande recept som Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås