Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 699

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4194 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 7%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammstek med ben 2.0 kilo 39%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Olivolja 0.5 dl 9%
Rosmarin 2.0 kvistar 0%
Rotfrukter:
Kålrot 500.0 gram 4%
Morot 250.0 gram 2%
Palsternacka 300.0 gram 4%
Rotselleri 400.0 gram 2%
Schalottenlök 10.0 styck 5%
Vitlök hel torkad 1.0 styck 2%
Honung 2.0 msk 3%
Matolja (rapsolja) 3.0 msk 9%
Sås:
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Grädde 2.0 dl 17%
Fond koncentrerad 1.0 msk 1%
Rosmarin 1.0 kvist 0%
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala och skiva vitlök. Putsa lammstek. Gör hål i steken med en vass kniv och stick in vitlöksskivor. Gnid in olja på steken. Gnid rosmarin över. Salta och peppra.
- Lägg steken på galler ovanför en långpanna. Häll lite vatten i långpannan. Stick en kötttermometer i köttets tjockaste del. Ställ in i ugnen till 65°C för rosa kött, 70°C för genomstekt.
- Skala och tärna kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Koka i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Skala schalottenlök. Skär hel vitlök i 2 halvor.
- Ta ut steken ur ugnen och låt den vila cirka 20 minuter innan den skärs upp.
- Höj temperaturen på ugnen till 250°C. Häll av vattnet på rotfrukterna. Häll över i ugnsfast form. Tillsätt lök och vitlök. Häll över honung och matolja. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter, tills de har fått färg.
- Häll stekskyn från långpannan i en kastrull. Tillsätt vitt vin, fond, grädde och hel kvist rosmarin. Småkoka på medellåg värme tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Fiska upp rosmarinen innan servering. Salta och peppra.
Passar till
Fler recept inom Chateau Valois
Liknande recept som Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerat lamm med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mongolsk lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canton Beef
Tid: 20 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjur med moscylinder & mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: D Gripevall
-
Lammracks med saffranscouscous
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan