Enkel söt rödvinssmörsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel söt rödvinssmörsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Rött vin

5.0 

dl

Strösocker

1.5 

msk

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

Matlagningssoja }

2.0 

stänk

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Salt

 

 

Vattenreduktion

-3.3 

dl

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 476

Kcal / portion: 492

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1967 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 40%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 103 gram)

Ingredienser

Visa:

Rött vin 5.0 dl 20%

Strösocker 1.5 msk 4%

Oxfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%

Smör normalsaltat 200.0 gram 74%

Salt 0%

Vattenreduktion -3.3 dl -0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om smörsåser > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Reducera: Koka ner ett enkelt rödvin, fond och soja till 1/3-dels mängd (minst hälften). Mindre mängd vin om ett smakrikare vin används.
  2. Montera: Skär smör i bitar och vispa ner smör klickvis. När smöret löst sig i såsen till en slät sås, vispas nästa smörbit ner och så vidare till en slät och fin sås. Smaka av. Läs mer > Om smörsåser.
  3. Såsen passar till stekt kött.

Kockens kommentar

Enligt mästerkocken Leif Mannerström skall en rödvinssås inte vara söt (se recept > Mannerstöms rödvinssås). Se alternativt recept > Beurre rouge.

Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.

Alternativ

Passar till: Parmainlindad oxfilé

Mannerströms rödvinssås

Beurre rouge, röd smörsås

Fler recept inom Smörsåser ¤

Liknande recept som Enkel söt rödvinssmörsås