Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 169
Kcal / portion: 1047
GBR (GI) / port: 7
Recept: 4188 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammfärs 800.0 gram 47%
Rödlök 1.0 styck 1%
Fetaost 150.0 gram 11%
Ajvar 0.5 dl 1%
Ägg 2.0 styck 3%
Tillbehör:
Bulgur gryn 3.0 dl 20%
Tomater 2.0 styck 1%
Paprika röd 1.0 styck 1%
Oliver svarta kalamata 75.0 gram 3%
Vitvinsvinäger 0.5 tsk 0%
Olivolja 0.5 msk 1%
Tzatziki:
Gurka 0.5 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Yoghurt grekisk 250.0 gram 7%
Kockskolan:
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Tzatziki: Riv gurka. Lägg i durkslag och salta. Låt rinna av. Skala och finhacka eller pressa vitlök. Blanda vitlök och yoghurt i en skål. Krama ur gurkan, så mycket som möjligt av vätskan ska bort. Blanda med yoghurten. smaka av med salt och peppar. Det här kan gärna göras i förväg. Ställ kallt.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala och finhacka lök. Skär fetaosten i små kuber. Blanda i en bunke färs, ägg, ajvar relish, lök och feta. Salta och peppra. Forma till en limpa och lägg i ugnsfast form. Ställ in i ugnen i cirka 35 minuter.
- Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
- Skär tomat i klyftor. Kärna ur och skär ner paprika. Blanda tomat, paprika och oliver på ett fat. Ringla över vinäger och olivolja.
- Servera köttfärslimpa med bulgur, tzatziki och tomatsallad.
Kockens kommentar
Ajvar är en papriksås. Det finns mild, het och söt ajvar. Läs mer > Om paprikasåser.Alternativ
Fler recept inom Kalv-, lammfärsrätter
Liknande recept som Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Wallenbergare baby
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bifteki - grekiska lammfärsbullar
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Färsfylld aubergine med oliver, tomater och mynta
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Salladswrap med lammfärswok
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammköttbullar med saffranspagetti
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammfärsbiff med champinjoner
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan