Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammfärs

800.0 

gram

Rödlök

1.0 

styck

Fetaost

150.0 

gram

Ajvar

0.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Bulgur gryn

3.0 

dl

Tomater

2.0 

styck

Paprika röd

1.0 

styck

Oliver svarta kalamata

75.0 

gram

Vitvinsvinäger

0.5 

tsk

Olivolja

0.5 

msk

 

Tzatziki:

 

Gurka

0.5 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Yoghurt grekisk

250.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om paprikasåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel

Smarkrikt rött vin
Pris: 99 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 1047

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4188 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 11%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 619 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammfärs 800.0 gram 47%

Rödlök 1.0 styck 1%

Fetaost 150.0 gram 11%

Ajvar 0.5 dl 1%

Ägg 2.0 styck 3%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Bulgur gryn 3.0 dl 20%

Tomater 2.0 styck 1%

Paprika röd 1.0 styck 1%

Oliver svarta kalamata 75.0 gram 3%

Vitvinsvinäger 0.5 tsk 0%

Olivolja 0.5 msk 1%

 

Tzatziki:

Gurka 0.5 styck 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Yoghurt grekisk 250.0 gram 7%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Om paprikasåser > %

Tillagning (40 min )

  1. Tzatziki: Riv gurka. Lägg i durkslag och salta. Låt rinna av. Skala och finhacka eller pressa vitlök. Blanda vitlök och yoghurt i en skål. Krama ur gurkan, så mycket som möjligt av vätskan ska bort. Blanda med yoghurten. smaka av med salt och peppar. Det här kan gärna göras i förväg. Ställ kallt.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Skala och finhacka lök. Skär fetaosten i små kuber. Blanda i en bunke färs, ägg, ajvar relish, lök och feta. Salta och peppra. Forma till en limpa och lägg i ugnsfast form. Ställ in i ugnen i cirka 35 minuter.
  4. Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
  5. Skär tomat i klyftor. Kärna ur och skär ner paprika. Blanda tomat, paprika och oliver på ett fat. Ringla över vinäger och olivolja.
  6. Servera köttfärslimpa med bulgur, tzatziki och tomatsallad.

Kockens kommentar

Ajvar är en papriksås. Det finns mild, het och söt ajvar. Läs mer > Om paprikasåser.

Alternativ

Paprika moussaka

Fler recept inom Kalv-, lammfärsrätter

Liknande recept som Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki