Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 1136

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4543 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfärs 400.0 gram 16%
Salt 1.5 tsk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Äggula 4.0 styck 4%
Vispgrädde 4.0 dl 32%
Vitt bröd 2.0 skivor 3%
Smör till stekning 50.0 gram 8%
Skysås:
Vatten 3.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Smör normalsaltat 50.0 gram 8%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 12%
Grädde 1.0 dl 8%
Gröna ärter frysta 300.0 gram 5%
Lingonsylt rårörda konserv 4.0 msk 2%
Kockskolan:
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Om Hagdahl > Äts ej
Om Julius Carlsson > Äts ej
Kock: Werner Vögeli
Tillagning (45 min )
- Köttfärsen skall vara finmald (3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen). Helst av kalvinnanlår och absolut fri från senor och fett. Ställ in i kylskåpet, den skall helst vara iskall.
- Blanda färs med salt, peppar, äggulor i en bunke. Tillsätt kall grädde lite i taget under hård omrörning med träslev. Låt färsen vila en stund.
- Skala och koka potatis. Mosa med potatisstöt och tillsätt en klick smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften på ett smörpapper.
- Dela färsen i portionsdelar. Platta ut till runda biffar cirka 1,5 centimeter tjocka (plattare än på bilden ovan). Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm ärterna hastigt i kokande vatten.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på var sida. Lägg upp.
- Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det genom en sil över Wallenbergarna.
- Servera med mos, äter och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Traktören Tore Wretman lär ha sagt att en Wallenbergare bör innehålla kalvbräss för att förhöja både smak och textur.
Wallenbergare sägs ha tillkommit när Marcus Wallenberg d.ä., inspirerad från en utlandsresa på 1930-talet, bett köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att tillaga en rätt av hackad kalvfilé. Läs mer > Om Julius Carlsson. En annan version är att rätten är uppkallad efter Amalia Wallenberg, dotter till Charles Emil Hagdahl (se dito), som sägs ha skapadt anrättningen. Vad som däremot är säkert är att rätten på bilden är tillagad i ugn av Petter Thoen, Kockskolan.
Alternativ
Fler recept inom Kalv-, lammfärsrätter
Liknande recept som Wallenbergare original
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Wallenbergare baby
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bifteki - grekiska lammfärsbullar
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Färsfylld aubergine med oliver, tomater och mynta
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Salladswrap med lammfärswok
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammköttbullar med saffranspagetti
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammfärsbiff med champinjoner
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan