Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bifteki - grekiska lammfärsbullar
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 125
Kcal / portion: 604
GBR (GI) / port: 3
Recept: 3621 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammfärs 600.0 gram 41%
Spenat fryst, hackad 100.0 gram 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Ägg 1.0 styck 2%
Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Apetina tärnad 22% fett } 100.0 gram 7%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Olivolja till stekning 1.0 msk 3%
Gurkyoghurt:
Yoghurt naturell 3% 5.0 dl 9%
Gurka 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Dill finhackad 1.0 msk 0%
Olivolja 0.5 dl 10%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Citronsås:
Vatten 3.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Grädde (matlagningsgrädde) 1.0 dl 4%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Matlagningsmjöl 1.5 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 8.0 styck 15%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 3%
Kockskolan:
Om lammfärsbullar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Gurkyoghurt: Skala, hacka/mosa vitlök. Finhacka gurka och dill. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp.
- Tina spenat, krama ut vattnet och hacka. Skala och finhacka/mosa vitlök. Skala och skär potatis i klyftor.
- Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1/4-del av fonden till en smidig smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost.
- Skär citronerna i klyftor och koka dem med potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
- Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda.
- Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter.
- Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.
- Citronsås: Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter.
Kockens kommentar
Bifteki betyder biffstek och egentligen steks eller grillas de som större, platta köttfärsbiffar. Det är en klassisk grekisk rätt som tillagas på många sätt. Lammfärs, fetaost, vitlök, timjan, mynta och persilja är klassiska ingredienser.
Fler recept inom Kalv-, lammfärsrätter
Liknande recept som Bifteki - grekiska lammfärsbullar
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Wallenbergare baby
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bifteki - grekiska lammfärsbullar
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Färsfylld aubergine med oliver, tomater och mynta
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Salladswrap med lammfärswok
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammköttbullar med saffranspagetti
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammfärsbiff med champinjoner
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan