Köttgryta med rotfrukter

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Köttgryta med rotfrukter

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Grytbitar nötkött

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Palsternacka

500.0 

gram

Morot

400.0 

gram

Jordärtskocka

150.0 

gram

Sockerärter

150.0 

gram

Vatten

1.0 

liter

Oxfond koncentrerad

3.0 

msk

Enbär }

15.0 

st små

Rosmarin

1.0 

kvist

Smör till stekning

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Röra:

 

Creme fraiche

2.0 

dl

Pepparrot nyriven

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Fonterutoli

Kryddigt rött vin
Pris: 149 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 690

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2760 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 712 gram)

Ingredienser

Visa:

Grytbitar nötkött 800.0 gram 42%

Gul lök 1.0 styck 2%

Palsternacka 500.0 gram 10%

Morot 400.0 gram 4%

Jordärtskocka 150.0 gram 3%

Sockerärter 150.0 gram 2%

Vatten 1.0 liter 0%

Oxfond koncentrerad 3.0 msk 2%

Enbär } 15.0 st små 0%

Rosmarin 1.0 kvist 0%

Smör till stekning 3.0 msk 10%

Salt och peppar 0%

 

Röra:

Creme fraiche 2.0 dl 23%

Pepparrot nyriven 0.5 dl 1%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Skala och klyfta lök. Skala och skär ner palsternacka och morot.
  2. Fräs lök i smör i tjockbottnad kastrull. Bryn grytbitar i stekpanna i omgångar. Häll över i kastrullen med lök. Häll på vatten och fond. Låt sjuda på låg värme i 2 timmar.
  3. Tillsätt morot, palsternacka, enbär och rosmarin. Koka ytterligare 10 minuter.
  4. Skrubba jordärtskockor och skiva. Tillsätt till grytan. Koka cirka 10 minuter.
  5. Riv pepparrot. Blanda crčme fraiche, pepparrot, salt och peppar.
  6. Tillsätt sockerärter till grytan och låt bli varmt innan servering. Servera grytan och röran med ett gott bröd.

Kockens kommentar

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Köttgryta med rotfrukter