Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 690

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2760 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar nötkött 800.0 gram 42%
Gul lök 1.0 styck 2%
Palsternacka 500.0 gram 10%
Morot 400.0 gram 4%
Jordärtskocka 150.0 gram 3%
Sockerärter 150.0 gram 2%
Vatten 1.0 liter 0%
Oxfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Enbär } 15.0 st små 0%
Rosmarin 1.0 kvist 0%
Smör till stekning 3.0 msk 10%
Röra:
Creme fraiche 2.0 dl 23%
Pepparrot nyriven 0.5 dl 1%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Skala och klyfta lök. Skala och skär ner palsternacka och morot.
- Fräs lök i smör i tjockbottnad kastrull. Bryn grytbitar i stekpanna i omgångar. Häll över i kastrullen med lök. Häll på vatten och fond. Låt sjuda på låg värme i 2 timmar.
- Tillsätt morot, palsternacka, enbär och rosmarin. Koka ytterligare 10 minuter.
- Skrubba jordärtskockor och skiva. Tillsätt till grytan. Koka cirka 10 minuter.
- Riv pepparrot. Blanda crčme fraiche, pepparrot, salt och peppar.
- Tillsätt sockerärter till grytan och låt bli varmt innan servering. Servera grytan och röran med ett gott bröd.
Kockens kommentar
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Köttgryta med rotfrukter
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan