Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 95

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3800 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 13%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 400.0 gram 37%
Strösocker 1.5 dl 15%
Smör normalsaltat 175.0 gram 33%
Mjölk 6.0 dl 9%
Ägg 2.0 styck 3%
Bakpulver 1.5 tsk 0%
Vaniljsocker 1.5 tsk 0%
Babyspenat 70.0 gram 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Smet: Smält smör försiktigt, det skall inte koka. Låt svalna, men snabbkyl inte hett smör.
- Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör. Vispa ordentligt. Smeten ska vara tjockflytande.
- Tillsätt babyspenat med en mixerstav.
- Låt smeten helst stå svalt i 30 minuter.
- Tillbehör: Förbered valfritt tillbehör. Se receptexempel via länkar nedan.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången. Vispa upp smeten mellan omgångarna, mjölet sjunker till botten.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade med tillbehör. De är som allra godast när de ännu är varma.
Kockens kommentar
Dessa våfflor passar som plockmat med matigt tillbehör som skinka, lax, löjrom och liknande. En annan slags våffla passande som plockmat är potatisvåfflor. Se recept via länkar nedan. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Alternativ
Våfflor med basilikaost och parmaskinka
Våfflor med fetaost och nektarin
Fler recept inom Plockmat grönt och annat
Liknande recept som Frasiga spenatvåfflor passande till plockmat
-
Filodegsinbakade sparrisstänger (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Äppel- och mozzarellasallad (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gurkostmousse (plockmat)
Tid: 1 tim 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Devil eggs (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Småländsk krukost med O.P. Anderson, libbsticka och brynt enbärsbröd (plockmat)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Fetafyllda aprikoser (plockmat)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gul äppelchutney på cheddar (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterad zucciniblomma, squashblomma
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan