Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 0
Recept: 966 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gurka 2.0 styck 10%
Purjolök el. annan lök 1.0 styck 6%
Yoghurt naturell 3% 2.0 dl 13%
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 13%
el. buljongtärning Äts ej
Vatten 7.0 dl 0%
t.ex. persilja el. körvel Äts ej
Pepparrotsgrädde:
Grädde 1.5 dl 56%
Pepparrot nyriven 1.0 msk 1%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skär gurkan i bitar men spara en bit till garnering. Skala och grovhacka (purjo)löken. Koka upp vattnet i en kastrull.
- Mixa gurka och lök i matberedare eller med mixer. Häll mixen i kastrullen. Tillsätt fond, yoghurt och kryddor. Sänk till medellåg värme och låt koka i några minuter.
- Låt svalna i vattenbad och sätt sedan i kylskåp, gärna portionsuppdelat, i minst 30 minuter. För att skynda på kan några isbitar hjälpa till.
- Skär upp resten av gurkan till dekoration. Vispa grädde, riv pepparrot och blanda i.
Kockens kommentar
Yoghurt kan bytas ut mot grädde för ökad krämighet, eller vatten för en klarare soppa. En enkel vit sommarvariant är att använda filmjölk, gurka och kryddor. Ev. lite vitlök. Finfördela gurkan och blanda i filmjölken.
Passar till
Fler recept inom Helstekt fläskfilémeny
Liknande recept som Kall gurksoppa (förrätt)
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsgranola med äpple och vaniljglass
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan