Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskfilé

600.0 

gram

Smör till stekning

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Katrinplommon

50.0 

gram

Äpple syrligt

0.5 

styck

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Aubergine

2.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 230

GBR (GI) / port: 1

Recept: 921 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 1%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 358 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 600.0 gram 66%

Smör till stekning 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Katrinplommon 50.0 gram 14%

Äpple syrligt 0.5 styck 2%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 2%

Vatten 1.5 dl 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Aubergine 2.0 styck 16%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Putsa fläskfilé fri från senor. Salta och peppra. Sätt ugn på 175°C.

  2. Hetta upp matfett i stekgryta på medelhög värme. Bryn köttet runt om till fin yta. Stick in en termometer till mitten av köttet. Efterstek i ugn i 10-15 minuter, till innertemperatur cirka 67°C. Tag ut köttet och låt vila i 15 minuter.

  3. Skiva aubergine. Lägg i ungsäker form. Pensla med olja. Sätt i ugn i cirka 30 minuter.

  4. Skala och kärna ur äpple. Finhacka äpple och katrinplommon. Tillsätt vatten+fond och koka i 10 minuter.

  5. Mixa med mixerstav. Sila såsen i ett såll. Späd till önskad tjocklek. Värm upp och smaka av med salt och peppar. 

Kockens kommentar

Om auberginen saltas och får vila dras lite av den beska smaken ut. Rödvin ger extra smak till plommonsåsen. Såsen kan också kryddas med ingefärspulver.

Fler recept inom Helstekt fläskfilémeny

Liknande recept som Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås