Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Glöggdoftande kött- och grönsaksgryta
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 88
Kcal / portion: 494
GBR (GI) / port: 9
Recept: 1977 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar nötkött 600.0 gram 44%
Glögg (alkoholfri) 7.0 dl 33%
Sambal badjak } 0.5 msk 0%
Ingefära färsk 3.0 cm 1%
Pumpa fruktkött 400.0 gram 5%
Brysselkål 200.0 gram 3%
Körsbärstomater 10.0 styck 2%
Vatten 3.0 dl 0%
Olivolja 2.0 msk 11%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Om pumpor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 2 tim )
- Hetta upp olja i en stekkastrull. Bryn grytbitarna runt om till fin yta. Salta och peppra.
- Tillsätt sambal och häll på hälften av glöggen. Låt småkoka under lock i cirka 2 timmar tills köttet är mört. Provsmaka. Späd med vätska vid behov, så att det inte kokar torrt.
- Skala och finhacka ingefära. Skala och kärna ur pumpa. Skär i bitar. Ansa och halvera brysselkål och tomater.
- Hetta upp olja i en stekkastrull. Fräs ingefära någon minut utan att bränna.
- Tillsätt pumpa, brysselkål och tomater. Slå på vatten och resten av glöggen. Låt småkoka under lock i 10 minuter. Blanda med kött + vätska.
Kockens kommentar
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.Passar till
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Glöggdoftande kött- och grönsaksgryta
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan