Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 632

Kcal / portion: 678

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3388 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 70%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lime färskpressad 1.0 styck 0%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Äggula 3.0 styck 5%
Senap fransk osötad 0.5 msk 0%
Vitvinsvinäger 0.5 msk 0%
Matolja (rapsolja) 4.0 dl 94%
Vatten 0.5 dl 0%
Myntablad 20.0 gram 0%
Salt 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om majonnässåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Alla ingredienser skall vara rumsvarma. Annars är det risk för att såsen skär sig.
- Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn. Skala vitlök. Hacka den om du handvispar. Se kommentar nedan.
- Lägg äggulor, senap, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa några sekunder.
- Fortsätt mixa. Häll långsamt ner olja, lite i taget. När aiolin börjar tjockna, varva med lite ljummet/rumsvarmt vatten till lagom konsistens.
- Tillsätt myntablad och rivet limeskal, samt limejuice under mixning. Salta.
Kockens kommentar
Om du handvispar, så vispa kraftigt hela tiden och tillsätt olja lite i taget. Varje skvätt skall vispas ut ordentligt. Aioli passar utmärkt till fisk-, skaldjurs- och äggrätter.
Passar till
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Aioli med lime och mynta
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan