
Kall inkokt lax
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4377 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 15%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 1.2 kilo 50%
Lag:
Vatten till lag 3.0 liter Äts ej
Vitvinsvinäger 1.0 dl Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Kryddpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Plastfilm Äts ej
Dillmajonnäs:
Äggula 1.0 styck 1%
Senap fransk osötad 1.0 msk 0%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Rapsolja 2.0 dl 34%
Gräddfil 1.0 dl 3%
Dill 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Färskpotatis med skal 800.0 gram 11%
Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Hemlagad pressgurka tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
- Putsa hinnor från laxfilén och tag bort ev. resterande ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
- Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
- Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 cm. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
- Skala (borsta) och koka potatis.
- Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
- Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
- Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.
Kockens kommentar
PASSAR TILL
Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter
Liknande recept som Kall inkokt lax
-
Gravad lax
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxpaté
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxpaté med dill
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lutfisk med vitsås
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Annes julinspirerade halstrade gladlax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef