Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé färsk

1.0 

kilo

Strösocker

2.0 

msk

Salt

0.5 

dl

Dill

2.0 

knippen

Vitpeppar nymald

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Guinness Draught

Portertyp (stout)
Pris: 20 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 490

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1958 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 10%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 290 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 1.0 kilo 92%

Strösocker 2.0 msk 6%

Salt 0.5 dl 0%

Dill 2.0 knippen 2%

Vitpeppar nymald 0%

Tillagning (10 min + 24 tim )

Både fet och mager fisk kan gravas, t.ex. makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.

  1. Filéa fisken, bena ur. Låt skinnet vara kvar.
    Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.

  2. Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på fisksidorna. Täck med dill.

  3. Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.

Kockens kommentar

Helst bör fisken vara djupfryst i 5 dygn, för att oskadliggöra ev. parasitmaskar (dynt/cysticer-coid) i fisken. Kan förekomma även hos djur.

Passar till

Gravlaxsås

Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter

Liknande recept som Gravad lax