Lutfisk med vitsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lutfisk med vitsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

2.0 

kilo

Salt

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Vetemjöl

4.0 

msk

Matlagningsgrädde

4.0 

dl

Mjölk

2.0 

dl

Senap svensk

1.0 

msk

Kryddpeppar mald

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Senap svensk

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 567

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2266 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 705 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 2.0 kilo 23%

Salt 0%

Aluminiumfolie Äts ej

 

Sås:

Smör normalsaltat 3.0 msk 13%

Vetemjöl 4.0 msk 6%

Matlagningsgrädde 4.0 dl 28%

Mjölk 2.0 dl 5%

Senap svensk 1.0 msk 1%

Kryddpeppar mald 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 24%

Senap svensk 0%

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ anvisningen på förpackningen. Torkad lutfisk sköljs och lägg i vatten i minst 2 timmar och högst i 1 dygn. Jfr nedan.

  2. Sätt ugnen på 200ºC. Lägg fisken i en smord ugnsfast form med skinn­sidan ner. Täck formen med ­folie och koka fisken i cirka 45 minuter. Häll av vattnet innan servering.

  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

  4. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, mjölk och senap under omrörning. Låt såsen småkoka i några minuter.

  5. Servera fisken med potatis, sås och senap. Häll över mald eller krossad kryddpeppar.

Kockens kommentar

Fastare fisk erhålles om den läggs i kallt vatten som byts några gånger. Om fryst lutfisk tinas i vatten så behöver den inte blötläggas. Fisken kan tillredas i gryta/kastrull. Låt den sjuda utan vatten på svag värme och under lock i 20 minuter.

Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter

Liknande recept som Lutfisk med vitsås