Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 567

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2266 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 2.0 kilo 23%
Salt 0%
Aluminiumfolie Äts ej
Sås:
Smör normalsaltat 3.0 msk 13%
Vetemjöl 4.0 msk 6%
Matlagningsgrädde 4.0 dl 28%
Mjölk 2.0 dl 5%
Senap svensk 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Senap svensk 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ anvisningen på förpackningen. Torkad lutfisk sköljs och lägg i vatten i minst 2 timmar och högst i 1 dygn. Jfr nedan.
- Sätt ugnen på 200ºC. Lägg fisken i en smord ugnsfast form med skinnsidan ner. Täck formen med folie och koka fisken i cirka 45 minuter. Häll av vattnet innan servering.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, mjölk och senap under omrörning. Låt såsen småkoka i några minuter.
- Servera fisken med potatis, sås och senap. Häll över mald eller krossad kryddpeppar.
Kockens kommentar
Fastare fisk erhålles om den läggs i kallt vatten som byts några gånger. Om fryst lutfisk tinas i vatten så behöver den inte blötläggas. Fisken kan tillredas i gryta/kastrull. Låt den sjuda utan vatten på svag värme och under lock i 20 minuter.
Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter
Liknande recept som Lutfisk med vitsås
-
Gravad lax
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxpaté
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxpaté med dill
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lutfisk med vitsås
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Annes julinspirerade halstrade gladlax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef