Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 727

Kcal / portion: 582

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2908 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 82%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 400.0 gram 100%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Om skirat smör, ghee > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
Se film, klicka på Arla under bilden ovan.- Smält smör i kastrull, långsamt på låg värme. I botten samlas ett gräddliknande slam bestående av vatten, salt, mjölksocker och protein, det man vill bli av med.
- Häll av fettet som ligger ovanpå slammet i en kastrull. Häll försiktigt och se till att inte bottenslammet följer med. Klart!
Användning 1: Skirat smör används till maträtter där mildare smörsmak önskas bland annat till grönsaker som nykokt vit sparris och andra vårprimörer, eller till kokt fisk, till exempel Kokt torsk med skirat smör och pepparrot.
Användning 2: Klarat smöret bränns inte lika lätt som vanligt smör och används därför i restaurangköken som stekfett. Särskilt känsliga produkter som kalvkött och kycklingfilé bör stekas i skirat smör. Se recept > Suprêmes de volaille à brun.
Kockens kommentar
I Indien och arabvälden skiras smör på ett annat sätt kallat ghee (läs mer > Om skirat smör, ghee). Smält smör är den enklaste varianten av smörsås. En avancerad smörsås är till exempel hollandaise (läs mer > Om smörsåser). Om smöret bryns får man ett smakrikare smör. Se recept > Brynt smör.
Passar till
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan