Supręmes de volaille ā brun, såterad/stekt kycklingfilé

Foto: Academie Culinaire

Supręmes de volaille ā brun, såterad/stekt kycklingfilé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kycklingfilé utan skinn

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Vetemjöl

 

 

Smör

 

 

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks kyckling >

 

 

Så skiras smör >

 

 

Om höns, kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 0

Recept: 630 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 36%

Fett: 2%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 98 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingfilé utan skinn 4.0 styck 100%

Salt och peppar 0%

Vetemjöl 0%

Smör 0%

 

Kockskolan:

Så pannsteks kyckling > Äts ej

Så skiras smör > Äts ej

Om höns, kyckling > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Skira smör (se recept via länk nedan). Filéerna skall fräsas i rikligt med skirat smör. Det behövs cirka 1 deciliter till stekningen. Mer om smörsås tillreds.
  2. Enkelpanera: Salta och peppra filéerna alldeles innan de sauteras (steks i smör). Vänd dem i vetemjöl, klappa in så att det fäster och skaka av överflödigt mjöl.
  3. Stek: Värm upp ett tjockt lager skirat smör i en stor stekpanna på måttlig värme. När smöret börjar få färg, lägger man i filéerna. Reglera värmen så att det alltid är hett, men inte börjar att mörkna (brynas). Stek filéerna cirka 3 minuter på var sida. 2-5 minuter beroende på tjocklek.
  4. Testa: Tryck med fingertopparna på köttet. När köttet känns elastiskt är det färdigt. Köttet skall vara vitt rakt igenom när genomstekt, inte blankt.
  5. Hälsa: Smittat kött måste vara väl genomstekt för att döda bakterier. Tyvärr blir köttet då torrt. Kyckling kan innehålla mycket farliga bakterier, något att tänka på i varma länder, men som inte är ett problem i Sverige. Läs mer > Om höns, kyckling.
  6. Sås: Milda såser passar bäst. Klassisk sås är "Beurre Noisette" (se recept via länk nedan) smaksatt med pressad citron och finhackad persilja. På bilden ovan en sås med murklor.
  7. Tillbehör: Det mesta passar som tillbehör, till exempel ris eller pasta. Klassiskt är grillade eller fyllda tomater, smörkokta gröna äter eller bönor och såterade potatiskulor.

Kockens kommentar

Supręmes de volaille ("bästa kycklingbiten") är kycklingbröst utan skinn och ben. Man kan också steka med skinnet kvar vilket ger extra smak. "Brun" (brun) innebär att den såterats, frästs i smör utan att brynas eller att bli brun. Detta i motsats till "blanc" = vitt rått kött. Beurre noisette/noir (smör med nötsmak) är inte heller svart. Köksfranska är inte helt lätt att förstå, men ändå ett precist språk när man lärt sig kodorden. Kycklingfilé (utan skinn) är magert kött som är känslig för uttorkning och bör därför skyddas, vilket man på klassiskt vis gör genom enkelpanering (vända i mjöl). Ett annat sätt är att späcka (täcka) filéerna med bacon eller späck (läs mer > Så pannsteks kyckling). Skirat smör används för att vanligt smör bränns vid och lämnar små svarta prickar på kycklingen (läs mer > Så skiras smör).

Passar till

Skirat smör

Beurre noisette/noir

Fler recept inom Kycklingbröst/filé i panna

Liknande recept som Supręmes de volaille ā brun, såterad/stekt kycklingfilé