Klassisk svensk grönsakssoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk svensk grönsakssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Morot

2.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Sockerärter

150.0 

gram

Mjölk

4.0 

dl

Vatten

1.5 

liter

Grönsaksfond konc.

3.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Vetemjöl

4.0 

msk

Persilja

1.0 

knippe

Salt och peppar

 

 

Vitt matbröd?

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 27

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 1

Recept: 970 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 901 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 20%

Morot 2.0 styck 8%

Rotselleri 100.0 gram 3%

Gul lök 1.0 styck 5%

Purjolök 1.0 styck 7%

Sockerärter 150.0 gram 5%

Mjölk 4.0 dl 25%

Vatten 1.5 liter 0%

Grönsaksfond konc. 3.0 msk 13%

el. buljongtärning 0%

Vetemjöl 4.0 msk 13%

Persilja 1.0 knippe 1%

Salt och peppar 0%

Vitt matbröd? %

Tillagning (30 min )

  1. Ansa rotfrukter och grönsaker. 
    Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor.

  2. Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor kastrull. Fräs gul lök och rotsaker i några minuter. Häll på vatten+fond.

  3. Låt koka upp och tillsätt blomkål.
    Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.

  4. Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Låt sjuda några minuter. 

  5. Smaka av med salt och peppar.
    Garnera rikligt med klippt persilja.

Kockens kommentar

En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.

Fler recept inom Lättsamma soppor

Liknande recept som Klassisk svensk grönsakssoppa