Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa

Lägg till ingredienser

Antal tallrikar: 8

Purjolök

1.5 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Potatis

5.0 

styck

Grädde

1.0 

dl

Grönsaksfond konc.

1.5 

msk

Vatten

1.0 

liter

Gräslök

1.0 

knippe

Salt och vitpeppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 115

GBR (GI) / port: 1

Recept: 918 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 255 gram)

Ingredienser

Visa:

Purjolök 1.5 styck 10%

Gul lök 1.0 styck 6%

Potatis 5.0 styck 37%

Grädde 1.0 dl 39%

Grönsaksfond konc. 1.5 msk 7%

Vatten 1.0 liter 0%

Gräslök 1.0 knippe 1%

Salt och vitpeppar 0%

Matfett till stekning 0%

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Skala och tärna potatis.
    Skala och hacka lök.
    Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Strimla.
     
  2. Fräs purjo- och lök i en stor kastrull på medelhög värme ca 2 min utan att bränna.
    Tillsätt hälften av vattnet, fond och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter på medellåg värme.

  3. Ta av kastrullen, tillsätt resterande vatten.
    Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil.
    Späd ut soppan om den är alltför tjock.
    Smaka av med salt och peppar.

  4. Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).

  5. Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas.
    Garnera rikligt med finhackad gröslök.

Kockens kommentar

Vischyssoise är en elegant purjolökssoppa. Den uppfanns av Louis Diat, mästerkock i New York på 1910-talet. Ordet vichyssoise betyder "från Vichy" dvs från staden Vichy. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. Som förrätt serveras 1 tallrik, som huvudrätt 2.

Vichyssoise tillagas på många sätt. Ibland förekommer grädde och vin i soppan, men då blir det en annan soppa. Mängden purjo, lök och potatis varierar. Gul lök kan bytas ut till purjo eller schalottenlök.

Fler recept inom Lättsamma soppor

Liknande recept som Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa