Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 115

GBR (GI) / port: 1
Recept: 918 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Purjolök 1.5 styck 10%
Gul lök 1.0 styck 6%
Potatis 5.0 styck 37%
Grädde 1.0 dl 39%
Grönsaksfond konc. 1.5 msk 7%
Vatten 1.0 liter 0%
Gräslök 1.0 knippe 1%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skala och tärna potatis.
Skala och hacka lök.
Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Strimla.
- Fräs purjo- och lök i en stor kastrull på medelhög värme ca 2 min utan att bränna.
Tillsätt hälften av vattnet, fond och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter på medellåg värme. - Ta av kastrullen, tillsätt resterande vatten.
Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil.
Späd ut soppan om den är alltför tjock.
Smaka av med salt och peppar. - Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).
- Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas.
Garnera rikligt med finhackad gröslök.
Kockens kommentar
Vischyssoise är en elegant purjolökssoppa. Den uppfanns av Louis Diat, mästerkock i New York på 1910-talet. Ordet vichyssoise betyder "från Vichy" dvs från staden Vichy. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. Som förrätt serveras 1 tallrik, som huvudrätt 2.
Vichyssoise tillagas på många sätt. Ibland förekommer grädde och vin i soppan, men då blir det en annan soppa. Mängden purjo, lök och potatis varierar. Gul lök kan bytas ut till purjo eller schalottenlök.
Fler recept inom Lättsamma soppor
Liknande recept som Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa
-
Soupe été de tomate - fräsch sommarsoppa
Tid: 5 min (+ 16 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fisksoppa med saffran och lax
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel tomatsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomat- & äppelsoppa med koriandersalsa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kall tomatsoppa
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Avokadosoppa med gräslöksfraiche
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan