För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Sandsopp

Latin: Suillus variegatus

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Välvd till utbredd gulbrun hatt med karaktär­istiska mörka "fräknar" (fjäll) och sandstruktur. 5-15 cm bred. Ljust gulbrun fot, 1-3 cm tjock och 5-10 cm hög.  

Undersida: Mörkt grågula till gulbruna rör, ofta med rödbruna mynningar. Blånar vanligtvis vid tummning.

Svampkött: Gulvitt kött, vid snitt ofta blånande. Mild lukt och smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Kan förekomma i stora mängder. Säsong juli-sept med topp i augusti.

Växtsätt: Markväxande främst i torr tallskog, men även i mossig barrskog och lövskog. Gärna ihop med renlav.

Förväxlingsrisk: Pepparsopp (oätlig) med pepprig smak och som saknar fräknar, örsopp (ätlig) som saknar fräknar, grynsopp (matsvamp) med gula rör och som saknar fräknar.

Övrigt: Använd fast svamp och avlägsna rören. Passar bäst som blandsvamp med andra smakrikare sorter. Ensam blir smaken påträngande syrlig. Vinner i smak om den torkas. 

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj