Latin: Suillus, Xerocomus, Tylopilus, Leccinum

Soppar är ett gemensamt namn på ett 60-tal arter i Norden, inom 10-talet släkten tillhörande division basid­svampar. Vanligtvis är de stora, köttiga svampar.

Soppar har ofta karaktäristiska porer/rör på undersidan av hatten. Deras sporer bildas i ett skikt med täta rör eller porer, som på äldre exemplar lätt kan lossas från hatten. Färgen på undersidan, som kan ändras med ökad ålder, är ett sätt att identifiera soppar. Fotens ytstruktur är en annan viktig karaktär att notera. Den kan t.ex. vara prickig, slät eller nätmönstrad.

Köttet hos många soppar blånar/svartnar då den bryts, vilket inte påverkar matvärdet. Flera arter är vanliga och bland de mest omtyckta matsvamparna.

En del soppar är lätt giftiga i rått tillstånd. Vid tillagning försvinner giftet. Man bör undvika att äta soppar med röda eller rosa rörmynningar. Man kan inte smaka sig fram till om en sopp är ätlig, men det kan vara vägledande. Undvik soppar med skarp och bitter smak. Soppar lämpar sig ofta väl att torkas.

Läs mer

Svampguiden