För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Brunsopp

Latin: Boletus badius

Ätbarhet: God/mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Brun-mörkbrun hatt, välvd till utbredd form. Som ung finluden, sedan kal. 6-13 cm bred. Klibbig i fuktig väderlek. Fot gulbrunt melerad, avsmalnande mot basen. 1-3 cm tjock, 8-12 cm hög. Ingen fotring. Sällan larvangripen.

Undersida: Ljusgula rör på unga svampar, med åldern gulgröna. Blånar vid tumning.

Svampkött: Vitt till gulvitt fast kött, oftast blånande vid snitt. Mild lukt och smak. Sällan insektsangripen.

Utbredning: Vanlig, bitvis mycket vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt i sydvästra Norrland.
Säsong juli-oktober med topp i september.

Växtsätt: Markväxande i barrskog, främst ihop med tall. Ibland med gran och i lövskog ihop med ek.

Förväxlingsrisk: Sammetssopp (ätlig) med sammets­luden hatt och ej klibbig, rutsopp (ätlig) sammetsluden hatt som ofta spricker upp och blottar kaminröd färg.

Övrigt: Ev. blånad försvinner vid tillagning. Kan med fördel anrättas ensam, men fungerar även väl som blandsvamp. Den är välsmakande både stekt och stuvad, liksom marinerad. Skivor kan med fördel torkas eller konserveras.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj