För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Rödbrun stensopp

(kopparröd stensopp, kopparfärgad stensopp, barrskogskarljohan)

Latin: Boletus pinophilus

Engelsk översättning Boletus pinicola

Ätbarhet: God/mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Liknar karljohansvamp (stensopp), fast är mörkare. Välvd rödbrun hatt, gropig eller skrynklig. 10-25 cm bred. Klibbig i fuktig väderlek. Rödbrun knubbig fot, 3-5 cm tjoc, 10-15 cm hög. Vanligen täckt med vitt ådernät, som nertill blir mörkare rödbrunt. Ingen ring på foten.

Undersida: Först vita rör, med ökad ålder gulgröna och ofta med brunaktiga rörmynningar.

Svampkött: Vitt. Intill hatthuden brunviolett. Mild doft, smak påminnande om hasselnöt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong juli-sept med topp i augusti.

Växtsätt: Markväxande i tall- och lövskog.

Förväxlingsrisk: Kopparröd stensopp (god) med samma egenskaper som rödbrun stensopp, gallsopp (oätlig) med mörkt ådernät på foten och bitter smak, karljohan (mkt god) med ljusare färg på hatt och fot, finluden stensopp (mkt god) med finluden hatt och vitt kött under hatthud, brunsopp (god) som saknar ådernät på foten och blånar över rör.

Övrigt: Används som karljohansvamp, i såser, stuvningar, svampsoppa etc.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj