För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Finluden stensopp

(grågul stensopp, sämsksopp)

Latin: Boletus reticulatus

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Välvd och finluden sämskskinnsliknande hatt, ofta prickvis uppsprucken. Grågul till ljusbrun eller brun. 10-25 cm bred. Foten är vit till ljusbrun, vanligen knubbig ibland slank, med vitt finmaskigt ådernät. 10-12 cm hög fot, 3-5 cm tjock.

Undersida: Vitaktiga rör som ung, senare gula till gulgröna.

Svampkött: Vitt, hårt och fast. Mild nötlik doft och smak.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Säsong maj-sept med topp i juli.

Växtsätt: Markväxande i lövskog, gärna tillsammans med ek, bok och björk.

Förväxlingsrisk: Gallsopp (oätlig) med mörkt ådernät och  besk smak, brunsopp (god) utan ådernät och blånande över rör, karljohansvamp (god) med brunviolett svampkött under hatthuden, rödbrun stensopp (god) med mörkare rödbrun hatt växande i barrskog.

Övrigt: Används på samma sätt som stensopp (karljohan), som den i övrigt liknar. Passar till all mat, i såser, stuvningar, soppa, eller marinerad. Unga svampar kan ätas rå. Går bra att torka i skivor.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj