För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Smörsopp

Latin: Suillus luteus

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Välvd brun, bred hatt, ofta med blålila ton. 5-15 cm bred. Mycket slemmig i fuktigt väder. Tjock, vit till gulvit fot, som upptill är grynig. Som äldre blir den nertill fläckig. 1-3 cm tjock och 5-10 cm hög fot. Kraftig ring, först vit senare med ökad ålder mörknande och försvinner ibland helt.

Undersida: Gulvita rör som på unga svampar täcks av hudartat hylle (hölje). Som äldre gula rör.

Svampkött: Gulvitt. Mild doft och smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong augusti-oktober med topp i september.

Växtsätt: Markväxande i löv- och tallskog, gärna på torra hedar och utmed skogsvägar.

Förväxlingsrisk: Grynsopp (god) som saknar ring, slemsopp (ätlig) med slemmig ring, lärksopp (ätlig) med guldgul till rödbrun hatt.

Övrigt: Avlägsna hatthud och även rören om de är mjuka. Använd helst små, fasta exemplar som även kan avnjutas rå. Passar till stekning, i soppor och stuvning.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj