Latin: Leccinum scabrum

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Välvd, slät, ljusbrun till brun hatt, 5-15 cm bred. Klibbig i fuktigt väder. Foten har karaktäristiskt mörkbruna till svarta fjäll på ljus botten. Vanligen slank fot 10-20 cm hög, 1-3 cm tjock. Ingen fotring.

Undersida: Små, beigevita rör, oftast med brunfläckade mynningar.

Svampkött: Vitt. Först fast, men mjuknar senare och blir svampigt med "träig" fot. Mild doft och smak. Tyvärr ofta insektsangripen.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige.

Växtsätt: Markväxande intill björk. Säsong juli-okt med topp i september.

Förväxlingsrisk: Strävsoppar (ätliga) och likvärdiga, med andra ord inget att oroa sig för, tegelsopp (ätlig) med tegelröd hatt och svarta tofsar på foten.

Övrigt: Använd bara yngre exemplar. Skär bort ev. mindre insektsangrepp och kasta grovt angripna. Passar bäst som blandsvamp tillsammans med någon mer smakrik sort. God att marinera.

Läs mer

Svampguiden