För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Blodsopp

Latin: Boletus luridiformis

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. (förr "oätlig").

Hatt & fot: Kraftfull svamp med fast konsistens (fastare än karljohan). Välvd olivbrun (se bild) till mörkt rödbrun, sammets­len hatt. 1-2 dm bred. Kraftig fot, 3-5 cm tjock, som vidgas mot basen. Foten är matt sandgul med små blodröda prickar.

Undersida: Gula till gulgröna rör, med blodröda mynningar.

Svampkött: Gult till vitaktigt, som snabbt blånar i snittytor eller vid tummning. Mild lukt och smak.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Obefinglit i norr. Säsong juni-okt med topp i augusti.

Växtsätt: Markväxande i lövskog, helst nära ek, bok eller lind. Sällsynt i barrskog.

Förväxlingsrisk: Soppar med röda inslag dvs djävulssopp (giftig) med silvergrå till vitaktig hatt, och fot med finmaskigt ådernär, sällsynt på Gotland och Öland eldsopp (svagt giftig som rå) med rött odernät på foten.

Övrigt: Klassades förr som oätlig (pga blånande).

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj