För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Lärksopp

Latin: Suillus grevillei

Ätbarhet: God/mindre god matsvamp.

Hatt & fot: Guldgul till rödbrun välvd hatt, 3-14 cm bred. Slemmig vid fuktig väderlek. Fot 1-3 cm och 6-12 cm hög är tjock med samma färg som hatt, men oftast något mörkare. Vanligen vit till gulaktig ring.

Undersida: Ljusgula till beiga rör. Som unga täckta av gulaktigt hylle (hölje). Brunaktiga vid tummning.

Svampkött: Ljust gult. Mild doft, smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Markväxande, gärna intill tall eller lärkträd i skog och park.

Förväxlingsrisk: Smörsopp (matsvamp) med smörgula rör och annan hattfärg, rödbrun lärksopp (ätlig) med mörkare rödbrun hatt.

Övrigt: Flå av hatthuden och skär bort den mörka delen av foten innan anrättning. Passar bra att stekas och att blandas med andra smaksatarkare sorter.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj