Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 205

GBR (GI) / port: 10
Recept: 820 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Blodapelsin (fruktkött) 7.0 styck 59%
Strösocker 0.5 dl 23%
Cointreau 3.0 msk 18%
Tillbehör:
Mörk choklad 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 55 min )
- Skär av ett lock på fyra apelsiner genom att skära ett sicksackmönster runt om. Lyft av locket och gröp ur fruktköttet, samt pressa saften ur köttet.
- Mixa saft med socker och Cointreau i en matberedare el. mixer tills sockret har lösts upp. Häll i en form och ställ i frysen.
- Tag ut formen efter 45 minuter och rör om med en gaffel så att kristaller bildas. Ställ in i frysen igen och upprepa proceduren några gånger. Totala frystiden beror på frysens kapacitet, beräkna cirka 95 minuter.
- Smält choklad i vattenbad. Tag en matsked och ringla chokladen till stjärnor på baklåtspapper. Låt torka.
- Lägg granitén i apelsinskalen lagom till servering. Garnera med citronmeliss och chokladstjärnorna.
Kockens kommentar
Choklad kan smältas långsamt i en kastrull, men måste då tas av från plattan så fort den smält färdigt. Säkrast är att använda vattenbad, dvs värma chokladen i en liten kastrull som står i en större kastrull med hett vatten. En tredje variant är att hastigt smälta i micro.
Fler recept inom Harfilémeny
Liknande recept som Blodapelsingranité (efterrätt)
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Glaserad harfilé med hasselbackspotatis
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blodapelsingranité (efterrätt)
Tid: 1 tim 55 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan