För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel brun viltsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Champinjoner färska

50.0 

gram

Purjolök

1.0 

styck

Balsamvinäger röd }

3.0 

msk

Vatten

6.0 

dl

Vattenreduktion

-3.0 

dl

Viltfond koncentrerad

2.0 

msk

Rönnbärsgelé

2.0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

Matfett till stekning

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Pistaschmandel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 1

Recept: 215 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 111 gram)

Ingredienser

Visa:

Champinjoner färska 50.0 gram Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Balsamvinäger röd } 3.0 msk 27%

Vatten 6.0 dl 0%

Vattenreduktion -3.0 dl -0%

Viltfond koncentrerad 2.0 msk 21%

Rönnbärsgelé 2.0 msk 52%

Matlagningsmjöl 0%

Matfett till stekning 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Pistaschmandel 0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Hacka champinjoner och skiva purjolök.
  2. Hetta upp matfett i en kastrull på medelhög värme och fräs svamp och lök i cirka 5 minuter. Tillsätt vinäger och buljong (vatten+fond). Låt småkoka i cirka 15 minuter till halv mängd.
  3. Smaksätt gärna med viltsky om möjligt, samt med gelé, salt och peppar.
  4. Vispa ner lite matlagningsmjöl. Låt efterkoka 3-5 minuter. Späd med vatten om för tjock sås.
  5. Sila av såsen och värm på den innan servering. Blanda gärna med lite pistaschmandel.

Kockens kommentar

Finns viltbuljong, använd detta i stället för vatten och fond. Finns steksky tillgängligt, använd denna som smaksättare. Stekskyn bör helst avfettas och silas för att avlägsna stekpartiklar.

Passar till

Glaserad harfilé

Klassisk sky

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Enkel brun viltsås