Klassisk oxsvanssoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk oxsvanssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxsvans med ben

1.2 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Vatten till soppa

1.0 

liter

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Matfett till stekning

1.0 

msk

Oxbuljongtärning

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Rotselleri

 

 

Palsternacka

 

 

Purjolök

 

 

Blekselleri

 

 

Rött vin

 

 

Strösocker

 

 

Timjan

 

 

Rosmarin

 

 

Matlagningssoja }

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

8.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas oxsvans >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så reds sås >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 499

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1995 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 534 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 1.2 kilo 67%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 2.0 styck Äts ej

Vatten till soppa 1.0 liter 0%

Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%

Matfett till stekning 1.0 msk 5%

Oxbuljongtärning 1.0 styck 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillvalsalternativ:

Rotselleri 0%

Palsternacka 0%

Purjolök 0%

Blekselleri 0%

Rött vin 0%

Strösocker 0%

Timjan 0%

Rosmarin 0%

Matlagningssoja } 0%

Persilja till garnering 0%

 

Tillbehör:

Potatis 8.0 styck 27%

 

Kockskolan:

Så lagas oxsvans > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Tillagning (4 tim 30 min )

  1. Skala och grovskär lök och morötter. Andra rotsaker och smaksättare kan ingå enligt egen smak. Soja för mörkare färg (se > tillval).
  2. Bryn svansbitarna runtom i panna eller stekkastrull med smör och/eller matolja på hög värme. Alternativt smöra en ugnsplåt och stek bitarna i ugn 200°C i 45-60 minuter. Rotsaker kan med fördel också brynas. Om köttet inte bryns bör koket skummas väl (läs mer > Så skummar man).
  3. Lägg i en gryta/kastrull och täck med vatten (och vin). Tillsätt kryddor. Koka upp.
  4. Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
  5. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  6. Buljong: Sila buljongen och smaka av. Red med stärkelsemjöl om tjockare sås önskas. Låt sjuda några minuter.
  7. Servera med ben eller plocka av köttet från benen. Värm på. Garnera gärna med persilja.

Kockens kommentar

Oxsvans är mycket smakrik och billig mat. Innehåller mycket bindväv som kräver lång tillagningstid. Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp, smaka av.

Alternativ

Oxsvanssopaa med vitlökskrutonger

Oxsvansragu

Kryddstark bräserad oxsvans

Oxsvans tagine

Fler recept inom Köttsoppa

Liknande recept som Klassisk oxsvanssoppa