Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 74

Kcal / portion: 376

GBR (GI) / port: 12
Recept: 1504 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Klippfisk urvattnad 500.0 gram 9%
Risotto:
Arborioris 3.0 dl 57%
Matolja (rapsolja) 1.0 msk 8%
Vatten 6.0 dl Äts ej
Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 5%
Gul lök 2.0 styck 7%
Tomater 4.0 styck 5%
Torrt vitt vin 2.0 dl 9%
Alternativ:
Kockskolan:
Om klippfisk, bacalhau > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min + 24 tim )
- Förbered: Klippfisk skall vara urvattnad, ligga i blöt cirka 1 dygn innan tillredning. I brist på klippfisk kan färsk eller fryst vitfisk användas.
- Fisk: Koka upp vatten, och lägg i fisken. Låt sjuda i cirka 20 minuter. (Färsk vitfisk kokas i cirka 5 minuter, vilket i så fall görs efter riset).
- Risotto: Fräs riset i olja på medelvärme i några minuter i en stekkastrull.
- Blanda vatten med fond (eller ta buljong) och tillsätt detta till riset lite i taget under ständig omrörning, tills all vätska kokat in (ca 20 minuter).
- Skala och hacka lök, mosa tomater och blanda med riset. Häll på vin och låt det koka in några minuter. Salta och peppra.
- Tag upp fisken och lägg den i bitar ovanpå risotton. Garnera med persilja.
Kockens kommentar
Bacalhãu (port, = torsk och maträtt, Spa. Bacalao) är klassisk portugisisk rätt tillrett av klippfisk. Det finns många varianter av denna maträtt. I stället för ris används gärna kikärtor. I Portugal påstås att en kvinna innan giftermål skall kunna lika många klippfiskrecept som det finns dagar på året. Läs mer > Om klippfisk, bacalhau.Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Arroz de bacalhãu, bacalao med tomatrisotto
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan